top of page

Deventer Koek

 De straat oogt onooglijk. Als je niet alert bent, rijd je er zo voorbij. De Dutch Shop in Pentone bij hoofdstad Wellington van Nieuw Zeeland valt mij op door de rood-wit-blauwe gevel. De winkel, die niet veel groter is dan een ruime woonkamer, biedt veel Nederlandse producten als kaas en koekjes. Uiteraard komen de typische clichéproducten in sneltreinvaart op je af. Klompen, Delfs Blauw servies, molens, drop, beschuit van Bolletje, boerenkool van Hak… En hagelslag van AH en Euroshopper staan gebroederlijk naast elkaar in de schappen.

De dame in de winkel spreekt behoorlijk goed Nederlands, maar met een duidelijk accent. In het verleden heeft ze 7 jaar in Den Haag gewerkt. Ze wil voor geen geld terug. Nederland vindt ze veel te druk. De eigenaar van The Dutch Shop is een Nederlandse familie met als corebusiness een importbedrijf van Nederlandse goederen; John Jacobsen Ltd. Ze importeren en distribueren spullen uit Nederland voor de gewone supermarkten in NZ. De Dutch Shop doen ze er een beetje bij.

Mijn hart gaat sneller kloppen als ik een dierbaar product op de schappen ontdek. Deventer Koek! Nu snap ik een beetje iets van het verlangen van emigranten naar producten uit het vaderland. Kan mij niet schelen wat de koek kost, ik ga er onder de arm weer mee naar buiten. Mijn dag kan als geboren en getogen Deventernaar niet meer stuk!

bottom of page